Waarom zijn printers zo goedkoop en toners zo duur?

Printerinkt is duur. Zo duur dat mensen zich soms afvragen of het wel een realistische waarde is voor wat ze kopen. Veel mensen en bedrijven zijn immers nog niet papier-vrij en printen kan soms een dagelijkse aangelegenheid zijn. Waarom zijn printers zo goedkoop en toners zo duur?

HP Laserjet TonersGoedkope printers, dure inkt

Printers zijn vaak erg goedkoop te verkrijgen in een winkel. De reden hiervoor is dat er zeer kleine winstmarge op zit. De meest goedkope printers worden tegen productieprijs of zelfs met verlies aangeboden. De reden is dat de markt veel minder vraag kent naar deze machines dan ooit tevoren.

De echte winstmarge wordt gehaald uit de accessoires die je er later bijkoopt. Namelijk de cartridges. De keuze voor een dergelijk verdienmodel is natuurlijk erg slim. Nu verdienen ze niet een marge op een specifiek moment (namelijk de aankoop van een printer) maar worden deze inkomsten verlengd over de jaren waarin jij nieuwe inkt koopt voor de hoofdprijs.

Die hoofdprijs in cartridges heeft er wel voor gezorgd dat mensen voor alternatieven zijn gaan zoeken. Hieronder vind je een aantal manieren waarop je de eindeloze aankoop van dure cartridges kunt vermijden. Bij de goedkoopste printers hebben bedrijven daarom een slimmigheidje ingevoerd. Dit om te zorgen dat je van die trucjes geen gebruik kunt maken. Zij hebben namelijk speciale chips ingebouwd die bijhouden welke cartridges gebruikt zijn. Daardoor zal hij bijvoorbeeld hervulde cartridges niet accepteren.

Geld besparen op afdrukken

De meeste mensen blijven de dure toners kopen voor hun printer. Echter zijn er een aantal handige oplossingen die je direct veel geld besparen. Doe, voor je een printer gaat kopen, wat onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om kosten te besparen. Kies vervolgens een printer die deze mogelijkheden biedt (en dus geen ingebouwde sensor heeft). Vaak zijn dit de net iets duurdere printers.

Overweeg deze basistips om geld te besparen bij het afdrukken:

Hervul cartridges: Er zijn organisaties die cartridges voor particulieren hervullen. Hierdoor hoef je maar eenmalig dure cartridges te kopen, waarna je ze voor een lage prijs kunt laten vullen. Voor bijna alle inkjetprinters is dit een haalbaar scenario.

Zelf cartridges hervullen: Een andere manier om geld te besparen is om de inkt uit cartridges los te kopen en zelf te vervullen. Het heeft wat oefening nodig en het kan een smerige bende geven. Echter bespaar je hiermee heel veel geld. Zie dit filmpje hieronder voor de details!

Koop XL-cartridges: XL-deals zijn altijd interessant. Dit geldt ook voor toners en cartridges. Bij de meeste winkels kun je dergelijke XL-cartridges bestellen of kopen. Daardoor doe je in een keer een grotere investering, maar uiteindelijk ben je per druppel inkt veel minder geld kwijt. Door altijd te zoeken naar deze deals, bespaar je veel geld. Heb je een goedkope laserprinter gekocht? Dan is dit jouw beste keuze, want laserprintertoners bijvullen is niet echt realistisch.

Kortom, wanneer je op zoek bent naar een nieuw printer, is he belangrijk dat je eerst onderzoek doet naar het merk en de techniek achter de printer. De hele goedkope printers, hebben gegarandeerd systemen die ‘nep’ cartridges niet accepteren. Wanneer je een duurdere variant koopt heb je dit niet. Ook is het goed om de officiële cartridges van de merken te vergelijken. Het ene merk vraagt een andere prijs dan de ander. Dit kan op lange termijn veel geld schelen. Zo zorg je dat je goed geïnformeerd overgaat op aanschaf en kun je meer genieten van je printer, en de goedkopere cartridges.