Waarom ik besloten heb om het COVID-19 vaccin wél te nemen

Wanneer het COVID-19 vaccin beschikbaar is voor de Nederlandse bevolking, rest er nog de vraag of je het vaccin wilt nemen of niet. Voor sommigen is die vraag makkelijk te beantwoorden, bijvoorbeeld bij werk in de zorg of omdat je immuunsysteem erg zwak is. Maar wat nu als je nog twijfelt, en maar geen keuze kan maken? Om die keuze makkelijker te maken, beschrijf ik in dit artikel 3 redenen waarom ik besloten heb om het COVID-19 vaccin wél te nemen.

COVID-19 vaccinatieHet coronavirus heeft geen of veel minder kans om je te raken

De eerste en de belangrijkste reden waarom ik besloten heb om het COVID-19 vaccin wél te nemen, is omdat het je beschermt tegen COVID-19. Het vaccin zorgt ervoor dat het virus je niet meer ziek maakt als je het binnenkrijgt, omdat je lichaam al antistoffen heeft aangemaakt. Doordat je lichaam het virusdeeltje herkent, wordt er gelijk actie ondernomen, en wordt je dus niet ziek. Natuurlijk weet je niet 100% zeker hoe het vaccin bij jou gaat uitpakken, maar één ding is zeker: de kans dat je heel erg ziek wordt van COVID-19 met alle gevolgen van dien, is in ieder geval een flink stuk kleiner.

De zorg wordt minder overbelast

De tweede reden heeft te maken met de zorg. Deze wordt nu zodanig overbelast door COVID-19 dat de reguliere zorg eronder te lijden heeft. Operaties en behandelingen die niet noodzakelijk zijn worden uitgesteld. En hoewel deze niet noodzakelijk zijn, is het toch gevaarlijk en erg vervelend. Stel je voor dat je al heel lang moet wachten op je behandeling of operatie, en je nog langer met je klacht moet leven? Of dat je door minder controle bij een huisarts er te laat achter komt dat je een ziekte of complicatie hebt? Met het COVID-19 vaccin wordt de zorg veel minder overbelast, en kan de reguliere zorg weer worden opgepakt. Zodat voor iedereen het leven een stuk fijner is, en de zorg weer iets kan betekenen voor de hele bevolking van Nederland.

Vaccin coronavirusDe bewegingsvrijheid wordt veel groter

Door de lockdowns en de vele onzekere situaties in het afgelopen jaar hebben we allemaal flink wat moeten aanpassen: thuiswerken, niet meer op bezoek bij familie of vrienden, geen feestjes, geen dagjes uit. Kortom, het leven staat compleet op zijn kop. Als je je laat vaccineren tegen COVID-19, is er veel meer bewegingsvrijheid mogelijk! Alles kan weer, bijvoorbeeld ook op vakantie gaan zonder verplichte quarantaine. Dat is toch fijn? Door het COVID-19 vaccin kun je samen langzaamaan weer teruggaan naar de situatie voor het coronavirus, en kun je de leuke dingen van het dagelijkse leven weer onbezorgd gaan beleven.

Hopelijk lukt het nu beter om de knoop voor jezelf door te hakken. Ook al blijft het een moeilijke keuze, met deze redenen waarom ik heb besloten om het COVID-19 vaccin wél te nemen heb je in ieder geval meer stof tot nadenken!